Vol-au-vent

Vroeger kreeg ik thuis voor mijn verjaardag steevast de vraag wat ik graag wou eten. Dit gerecht stond steevast in de hoogste regionen van de keuzelijst. Ook als ik al lang het ouderlijke huis verlaten had was het altijd heerlijk om thuis de vol-au-vent met frietjes te eten.

Een echte klassieker voor mij en dus hoog tijd voor de versie van “la mama” om te vormen tot een veggie versie!

Ingrediënten

Vulling

  • 250 g rauw vegetarisch gehakt
  • ei of zijden tofu
  • broodkruim (liefst gekruid)
  • 160 gr braadstukjes naturel
  • 250 gr champignons
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 200ml sojaroom
  • 0,5 l groentenbouillon
  • citroensap
  • peper
  • zout

Bladerdeegkoekjes

  • Je kan bladerdeegkoekjes vinden bij de bakker of supermarkt of maak zelf koekjes met bladerdeeg.

FRIETEN

  • 750gr aardappelen (zoek voor een goed grote friet aardappel in de supermarkt)

Bereiding

VULLING

  • Meng het gehakt, samen met een ei en het broodkruim. Kruid met wat peper van de molen en zout. Wens je het vegan te maken gebruik dan zijden tofu ter vervaning van het ei
  • Rol balletjes van het gehaktmengsel.
  • Schroei de balletjes eerst dicht op een hoog vuur en laat ze dan verder garen op een lager vuur.
  • Snij de champignons in 4 stukjes en bak ze bruin met een beetje boter en kruid met wat zout en peper.
  • Bak vervolgens de braadstukjes.
  • Maak een roux door de boter te smelten maar de mag niet kleuren en voeg vervolgens de bloem.
  • Roer het mengsel goed tot alles gaar is maar laat het niet kleuren.
  • Giet dan beetje bij beetje de bouillon toe en blijf goed roeren zodat er geen klonten vormen.
  • Als alle bouillon is bijgevoegd roer je ook de room onder de saus.
  • Meng dan de gebakken paddenstoelen, braadstukjes, en gehaktballetjes toe aan de saus.
  • Voeg een paar druppels citroensap toen en kruid bij met peper en zout.

FRIETEN

  • Voor de frieten schil en snij je de aardappelen in rechthoekige staafjes. Hoe dik? Wel dat kan je zelf kiezen. Wij houden van dikke frieten. De norm is ongeveer 13 mm.
  • Bak eerst voor op 140° graden tot ze net niet bruin worden.
  • Laat de frieten afkoelen op een keukenpapier.
  • Bak de frieten nu een 2de maal aan 180° graden tot ze goudbruin zijn.

Serveren

  • Bak de bladerdeegkoekjes, snij het dakje uit het koekje.
  • Vul het koekje en laat er zeker wat overlopen. Voeg wat frietjes toe en klaar!
Smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Outfit Blog by Crimson Themes.