Appel cake

FikaEen paar weken geleden werd er aan de deur gebeld. Een heer verkocht appelen in bulk: “goed te bewaren en veel beter dan Pink Lady!“. Even geproefd en ja hoor die waren lekker. Dus kocht ik maar ineens een kilo of 30. Sindsdien is er hier appel festijn! Elke morgen een smoothie met vers appelsap, een appel tussendoor, … en nu dus een appel cake.

Bij wijze van uitdaging probeer ik het gebak zonder ei, melk of andere dierlijk producten te maken. In deze cake zijn de 2 eieren vervangen door een banaan. Je kan in een cake het ei ook vervangen door appelmoes. Aangezien beide alsook de amandelmelk gezoet zijn doe ik ook minder suiker in de cake.

appelcake

Ingrediënten

  • 3 appelen
  • 300gr bloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 2 koffielepels kaneel
  • 100gr suiker
  • 1 banaan
  • 350ml amandelmelk (of sojamelk, …)
  • 60gr plantaardige boter of olie

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 200°C.
  • Meng de droge ingrediënten (bloem, kaneel, bakpoeder, suiker) in een grote kom.
  • Smelt de boter en meng deze met de geplette banaan.
  • Voeg er vervolgens de amandelmelk aan toe.
  • Schil nu de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in stukjes. Vergeet ook niet een 12-tal schijfjes te snijden voor versiering bovenaan.
  • Meng nu het botermengel en de droge ingrediënten.
  • Als alle droge ingrediënten zijn opgenomen in het botermengsel kan je de appelstukjes eronder mengen.
  • Neem een bakvorm naar jouw keuze en smeer deze in met een beetje boter of olie en giet de hele deeg in de vorm.
  • Als afwerking leg je nu de schijfjes appel bovenop de cake.
  • De cake is nu klaar om te 50-60 minuten te bakken in de oven aan 200°C. Zodra je een mes, vork of breinaald in de cake kan steken en terug uithalen zonder deeg dan is de cake klaar.
  • Zelf neem ik de cake er iets vroeger uit. Dan heb je nog een beetje warme deeg erin zitten en daardoor is de cake minder droog.
  • Serveer de cake warm met een beetje slagroom (Alpro Soja – Light & Creamy) en wat esdoornsiroop.

Smakelijk!

Leave a Reply

#kikkererwt_be