Suikerbrood

Dit jaar zijn we begonnen met de serre in onze tuin te gebruiken. Als complete ‘noobs’ proberen we wat groenten te telen. Toen ik in Aveve een maand geleden plantjes suikerbrood zag liggen kon ik het niet laten om er een ‘paar’ mee te brengen. 12 plantjes is toch niet veel? Vooral niet als je ze daar zo `tiene wienie` in bakjes ziet. Natuurlijk had ik er niet aan gedacht dat deze lekkere groente wel eens een pak groter kon worden.

Een paar jaar geleden hadden we het al een geproefd bij vrienden. Een vader had dit in zijn moestuin staan en hen wat mee gegeven. Suikerbrood of Groenlof is familie van het bij ons beter gekende witloof en ook roodloof of radicchio. Het wordt eerder geteelt in bepaalde streken van Italie, Zwitserland en Frankrijk.

Meer info vind je zeker op volgende links:

  • http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?5448
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/radicchioroodlof-en-groenlof-suikerbrood-kweken-groenten-als-nateelt/
  • http://www.allegrow.be/nl-be/product_detail.aspx?id=99

Meestal wordt suikerbrood gestoofd en verwerkt in winterse kost. Nu het eindelijk zomers weer is pluk ik toch al wat bladeren en maak ik er een heerlijk slaatje van.

In dit slaatje vermengde we de volgende groenten:

  • suikerbrood
  • rucola
  • ijsbergsla
  • tomaat
  • wortel
  • peterselie
  • lenteui

Snij alles fijn, kruiden met peper & zout en een lepeltje mayo, dressing of veganaise maken dit een fris voedzaam slaatje. Je kan er altijd nog wat noten of zaden bijdoen zoals walnoten en pompoenpitten. Heb je nog wat oud brood kan je er wat croutons van maken en erbij doen.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Outfit Blog by Crimson Themes.