Vetekaka

JVH4696Euhm, wat is dat nu voor een titel? Wel vetekaka is Zweeds en is letterlijk vertaald een tarwekoek. Voor zij die Zweden als hebben bezocht is het een van de vele broodsoorten in zweden. Wij noemen het ook wel polarbroodjes om het merk dat je het meeste tegenkomt ook Polarbröd noemt.

Belgen en hun bakkerijen, als je in het buitenland verteld dat we op zondag bij de warme bakker in de rij staan dan trekken ze grote ogen! Ofwel is er daar totaal niets open of vindt je enkel supermarkten met voorgebakken brood in plastiek zakken. Maar de laatste jaren kan je zeker in de week of op zaterdag in vele landen terug echte warme bakkers vinden. Een trend die ik alleen maar toejuich!

In Zweden vind je veel zoet broed. Het smaak pallet is daar sinds WO I veranderd naar het zoete broed. Er was toen minder bloem voorhanden. Suiker daarentegen was zonder problemen verkrijgbaar. Dit gebruik is ingebakken in de smaakpapillen van vele Zweden. Doch vind je ook meer en meer ongezoete broden lees zeker de ingrediënten! (Link 1, Link 2). In dit recept doe ik geen stroop of andere in aangezien sojamelk al gezoet is en we al genoeg suiker te verwerken krijgen.

Mijn liefde voor een vers brood of pistolet ga ik dan ook niet ontkennen. Maar andere landen, andere gewoonten en dan probeer ik ook te zoeken wat mij daar kan bekoren. Een paar weken geleden kwam ik in contact met Katrien, een Vlaamse die in Zweden woont en werkt. In een instagram post toonde ze enkele mooie en lekkere belegde polarbroodjes. Is dat nu net het brood dat ik graag in Zweden eet. Elke keer we gaan dan nemen we zeker een pakje of 2 terug mee. In België mis is deze dan ook.

De eerste reactie is dan ga naar IKEA! Wel ze hebben daar een vorm van deze broodjes. Vroeger waren deze inderdaad goed en rond maar nu zijn ze vierkant en bovenal mouchie en niet te vergelijken met echte vetekaka!

Een paar dagen geleden kreeg ik dan ook via een nieuwe blogpost het recept voor vetekaka!

Proberen dus maar en vooral kan dit zonder melk maar met Sojamelk of anderen? En het kan dus. Ook nam ik 9 granen bloem ipv de normale witte bloem. De broodjes zijn iets zwaarder maar daarom niet minder lekker. Volgende keer laat ik alles nog wat meer rijzen of mix ik er nog wat bakpoeder mee in voor de “fluffiness”.

JVH4710

Ingrediënten

 • 1kg bloem
 • 12gr droge gist of 50gr verse gist
 • 500ml sojamelk
 • 1 à 2 theelepels zout
 • 100ml olie

Bereiding

 • Verwarm de olie en sojamelk tot het lauw is (37°C). Laat het zeker niet te warm worden want dan dood je de gist.
 • Los de gist op in een deel van de warme melk. Dit kan even duren maar het is belangrijk dat de gist goed oplost. Als alles is opgelost voeg je het zoet toe en meng je alle vloeistoffen nog eens goed.
 • Meng nu de bloem beetje bij beetje bij de vloeistof tot je een deeg hebt en dan kan je beginnen met kenden. Een 5tal minuten is goed meer mag ook.
 • Laat het deeg 20min rijzen.
 • Neem na het rijzen een deel van het deeg en rol deze uit tot het ongeveer een halve cm dik is. Snij dan met een dresseerring van ongeveer 7cm rondjes uit het deeg.
 • Laat deze rondjes nog even rijzen om dan ze nog even met de deegrol in 2 richtingen nog even verder uit te rollen.
 • 5min bakken op 250°C en dan maar smullen.

Smakelijk!

JVH4725

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Outfit Blog by Crimson Themes.