Vetekaka
Belgen en hun bakkerijen, als je in het buitenland verteld dat we op zondag bij de warme bakker in de rij staan dan trekken ze grote ogen! Ofwel is er daar totaal niets open of vindt je enkel supermarkten met voorgebakken brood in plastiek zakken. Maar de laatste jaren kan je zeker in de week of op zaterdag in vele landen terug echte warme bakkers vinden. Een trend die ik alleen maar toejuich! In Zweden vind je veel zoet broed. Het smaak pallet is daar sinds WO I veranderd naar het zoete broed. Er was toen minder bloem voorhanden. Suiker daarentegen was zonder problemen verkrijgbaar. Dit gebruik is ingebakken in de smaakpapillen van vele Zweden. Doch vind je ook meer en meer ongezoete broden lees zeker de ingrediënten! (Link 1, Link 2). In dit recept doe ik geen stroop of andere in aangezien sojamelk al gezoet is en we al genoeg suiker te verwerken krijgen. Mijn liefde voor een vers brood of pistolet ga ik dan ook niet ontkennen. Maar andere landen, andere gewoonten en dan probeer ik ook te zoeken wat mij daar kan bekoren. Een paar weken geleden kwam ik in contact met Katrien, een Vlaamse die in Zweden woont en werkt. In een instagram post toonde ze enkele mooie en lekkere belegde polarbroodjes. Is dat nu net het brood dat ik graag in Zweden eet. Elke keer we gaan dan nemen we zeker een pakje of 2 terug mee. In België mis is deze dan ook. De eerste reactie is dan ga naar IKEA! Wel ze hebben daar een vorm van deze broodjes. Vroeger waren deze inderdaad goed en rond maar nu zijn ze vierkant en bovenal mouchie en niet te vergelijken met echte vetekaka! Een paar dagen geleden kreeg ik dan ook via een nieuwe blogpost het recept voor vetekaka! Proberen dus maar en vooral kan dit zonder melk maar met Sojamelk of anderen? En het kan dus. Ook nam ik 9 granen bloem ipv de normale witte bloem. De broodjes zijn iets zwaarder maar daarom niet minder lekker. Volgende keer laat ik alles nog wat meer rijzen of mix ik er nog wat bakpoeder mee in voor de “fluffiness”. Ingrediënten
Bereiding
Smakelijk! |