Elke grootmoeder heeft wel haar receptjes die ze kreeg van haar ouders, vrienden, kennissen. Zo ook “Bomma Julia” of “Bomma Edegem” zoals ik ze kende. Voor elke van ons in de familie was haar ananas-creme altijd een beetje nostalgie. Het recept was een goed bewaard geheim waar we enkel van wisten dat het enkel lukte met ananas uit blik. Een verse ananas geeft niet dezelfde smaak!
Na veel vragen, zagen en zo nog wat kreeg ik een paar jaar geleden het recept. Samen met Bomma Julia maakten we de ananascreme voor een familiefeestje.
Eind vorig jaar overleed Bomma Julia en is het nu tijd om het recept door te geven zodat iedereen in de familie er kan van smullen en terugdenken aan haar!
Al dit lekkers serveerde ik in glaasjes die ik van mijn grootmoeder kreeg een tijd geleden toen ik alleen ging wonen. Een blijvend aandenken aan haar.
Ingrediënten
- 1 el boter
- 2 el bloem
- 2 el suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1l melk
- 3 ei
- 1 blik ananas
Bereiding
- Boter smelten
- Bloem en suiker onder boter
- Melk erbij en laten oplossen
- Ei wit opkloppen en vanillesuiker toevoegen
- Melkmengsel laten aandikken
- Sap ananas bijvoegen
- Eigeel erbij (Mengsel niet te warm)
- Erna eiwit erbij
- Ananas in stukjes en onder melkmengsel mengen
Aangezien ik op deze blog ook graag alles maak zonder dierlijke producten maakte ik ook een vegan versie zonder ei. Deze versie zal iets minder schuimend zijn door het gebrek aan opgeklopt eiwit.
Ingrediënten
- 1 el boter
- 2 el bloem
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1l rijst-amandel melk
- 10 eetlepels kokosmelk
- 1 blik ananas
Bereiding
- Boter smelten
- Bloem en suiker onder boter
- Melk erbij en laten oplossen
- Kokosmelk erbij doen
- Melkmengsel laten aandikken
- Sap ananas bijvoegen
- Ananas in stukjes en onder melkmengsel mengen
Smakelijk!
Prachtig … goed gedaan