Spruitjes met polentafrietjes

Spruitjes001-sHet is winter en de spruitjes zijn weer volop verkrijgbaar!
Spruitjes hebben onterecht een slechte naam, ze kunnen zó lekker zijn!
Het geheim? Goed kruiden!

De afkeer blijkt in ons collectief bewustzijn te zijn binnen gedrongen. Zodra je over spruitjes spreekt kan je zo de ‘Bah!’ op de gezichten aflezen.

Voor meer achtergrond info kijk eens hier: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=8499

Aangezien ik het altijd al lekker vond, vind je hier drie verschillende manieren om spruitjes klaar te maken.
Ik maakte ze laatst klaar met polenta frietjes… heerlijk! De polenta frietjes hebben wel wat voorbereiding nodig deze kan je best ‘s morgens maken of de dag ervoor.

Voor 2-3 personen: heb je ongeveer een 600gr spruitjes nodig in de verschillende gerechten.
Als eerste snij je van de spruitjes de bovenste blaadjes en het ‘kontje’ af, vooral het laatste kan bitter zijn.

Spruitjes in de oven

Ingrediënten

  • 200gr spruitjes
  • 1 rode ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • handvol Pecannoten
  • peper, zout en olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • De spruitjes maak je schoon en snij je in 2 of 4 stukken als ze groot zijn. Snipper de ajuin en knoflook in kleine stukjes. Snij de pecannoten in stukken.
  • Neem een ovenschotel en mix de spruitjes, ajuin, knoflook en de pecannoten.
  • Kruid met wat peper en zout.
  • Zet de spruitjes voor 15 minuten in de oven. Controleer of ze gaar zijn anders dienen ze nog wat langer!

Double G spruiten

Ingrediënten

  • 200gr spruitjes
  • 1 rode ajuin
  • peper, zout, tijm en olijfolie

Bereiding

  • De spruitjes maak je schoon en snij je in 2 of 4 stukken als ze groot zijn. Snipper de ajuin in kleine stukjes.
  • Kook de spruitjes bijna gaar in ruim gezouten water.
  • Giet de spruitjes af en spoel ze in koud water.
  • Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie.
  • Zodra de pan warm is fruit je de ajuin. Niet te lang hij mag niet verkleuren.
  • Voeg nu de spruitjes toe en stoof deze mee tot alles gaar is.
  • Kruiden doe je met peper van de molen, zout en tijm.

Creme van Spruitjes

Ingrediënten

  • 200gr spruitjes
  • 200ml sojaroom
  • peper, zuit, nootmuskaat en beetje boter

Bereiding

  • De spruitjes maak je schoon en snij je in 2 of 4 stukken.
  • Kook de spruitjes gaar in de sojaroom en de kruiden.
  • Zodra ze gaar zijn kruid je bij en voeg je klein beetje boter bij.
  • Passeer alles voor een zeef.

Polenta frietjes

Ingrediënten

  • 120 gr polenta
  • 4 maal het volume van de polenta aan water
  • 5 cl olijfolie
  • frituurpan
  • zout en peper

Bereiding

  • Water in de kookpot laten koken.
  • Voeg een beetje zout toe en strooi de polenta in het water.
  • Roer goed en laat het verder koken voor 3 a 4 minuten.
  • Aan het einde van de kooktijd neem je de kookpot van het vuur en laat je alles 2 tal minuten rusten
  • Neem nu een grote bakplaat en vet deze in of leg er een bakpapier op.
  • Schep de polenta op de bakplaat en laat deze volledig afkoelen.
  • Zodra alles afgekoeld is kan je hier nu dikke frieten uitsnijden.
  • Bak deze goudbruin in de friteuse op 190˚C

 

2 Comments

  1. Tine

    ziet er zeer lekker uit.
    Je zegt eerst de polenta op een bakplaat te leggen.
    Steek je deze dan ook nog eens in de oven?

    En kan je ze i.p.v. frituren niet in de oven klaarmaken?
    Ik heb nl. geen friteuse (ben er ook geen fan van).

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    • jvhoof

      Hey Tine,
      De bakplaat is er enkel de polenta op uit te smeren in een dikke laag en hem vervolgens te laten afkoelen. Als je liever een oven gebruikt dan kan het ook om ze een bruin korstje te geven gebruik dan even de grill en eventueel een beetje olie. Dit ga ik eens proberen.
      Succes,
      Joeri

Leave a Reply

#kikkererwt_be