Stoverij met verse frietjes

De hamvraag voor vandaag: “Kan je een belgische klassieker zoals stoofvlees met frietjes omtoveren in een veggie versie?”. Na verschillende fora en websites te hebben bekeken, was ik er klaar voor! Ik wou het zoveel mogelijk op het origineel laten lijken maar ook de smaak moest goed zijn. De eerste stap: een zoektocht naar een goed recept voor stoofvlees. Lang zoeken was niet nodig, er zijn verschillende sites met 101 variaties. Het recept van dagelijkse kost op tv leek mij een goed begin.

Het probleem bij een stoofpotje in veggie versie is dat de meeste vleesvervangers nogal broos zijn. Bij het langdurig sudderen vallen deze uit elkaar. Ook hier kwam de vegetarische slager met een mooi alternatief in de vorm van kipstukjes van beeter.

Ingrediënten

  • 160gr kipstukjes van de Vegetarische slager
  • grote ui
  • 2 wortelen
  • 1 flesje Chimay rood
  • 1 eetlepel peren siroop
  • verse tijm en 1 blaadje laurier voor een kruidentuiltje
  • kruidnagel
  • stevige bruine boterhammen
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 1 citroen
  • olie
  • peper & zout
  • 750gr aardappelen (zoek voor een goed grote friet aardappel in de supermarkt)
  • mayonaise
  • witloof
  • peterselie

Bereiding

Stoverij

  • Snij de ui en wortelen in fijne stukjes
  • Doe een beetje olie in de pan en zet deze op het vuur.
  • Stoof de ui maar laat hem niet bruin worden door het vuur wat lager te zetten.
  • Voeg de stukjes wortel en kipstukjes toe en roer goed om.
  • Als de kipstukjes gebakken zijn dan doe je het bier in de pan. Laat die even doorkoken zodat alle alcohol verdampt.
  • Voeg het kruidentuiltje, kruidnagel en de lepel siroop toe.
  • Smeer nu 2 stevige boterhammen met de mosterd en leg deze met de mosterd kant in de pan.
  • Zet dan het vuur lager en laat dit alles verder pruttelen. Zodra de gewenste dikte van je saus is bereikt, doe je het deksel erop. In totaal zet je dit voor een 1,5 tot 3 uur op het vuur.
  • Voeg op het einde een beetje citroen toe naar smaak.
  • Het beste is dat je dit alles een dag op voorhand maakt. De smaken kunnen zich dan goed vermengen.
  • Nu is de keuze aan jouw: wil je de saus wat dikker hebben? Haal dan de kipstukjes en het kruidentuiltje uit de pan en mix de saus volledig of gedeeltelijk tot een mooie dikke saus. Terug opwarmen en je stoverij is klaar.
  • Kruid op het einde nog bij met peper en zout indien nodig.

Frieten

  • Voor de frieten schil en snij je de aardappelen in rechthoekige staafjes. Hoe dik? Wel dat kan je zelf kiezen. Wij houden van dikke frieten. De norm is ongeveer 13 mm.
  • Bak eerst voor op 140° graden tot ze net niet bruin worden.
  • Laat de frieten afkoelen op een keukenpapier.
  • Bak de frieten nu een 2de maal aan 180° graden tot ze goudbruin zijn.

Side dish

  • Bij dit gerecht hoort natuurlijk een beetje mayonaise. Wil je een vegan gerecht zoek in de bio winkel naar vegan mayo. Maak je het liever zelf? Neem het boek “Verrassend Veggie” erbij of zoek even op google.
  • Als extra eet ik er graag wat witloof bij. Ik snij dit in fijne stukjes. Laat het zo niet te lang liggen of sprenkel er wat citroen op, anders krijgt het een bruine onsmakelijke kleur. Je kan er ook wat mayo, peterselie en/of lenteuitjes onder mengen.

Smakelijk

 

One thought on “Stoverij met verse frietjes

Leave a Reply to Fenne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Outfit Blog by Crimson Themes.