Verloren maandag

appelbol4Drie koooningen, drie koooningen,geef mij nen nieuwen hoed. Mijnen ouwen is verslee-eeten, mijn moeder mag ‘t nie wee-eeten. Mijn vader heeft het geld, op de toonbank neergeteld.

Hieronder een paar leuke versies van driekoningentaarten uit verschillende landen: http://plusmagazine.knack.be/nl/011-2845-Driekoningentaartop-diverse-manieren.html

appelbol5

Driekoningen is op culinair/snoepers- gebied de voorloper van: verloren maandag! Een vooral Antwerpse traditie op de maandag na de zondag na Driekoningen waarop er appelbollen en/of worstenbrood wordt gegeten. Om lange wachtrijen aan de bakker te omzeilen of zelfs met lege handen weer naar huis te moeten, wilde ik zelf eens appelbollen maken.  In de diepvriezer vond ik nog een restje bladerdeeg. Appelen zijn momenteel goedkoop en lekker. Het feest kan beginnen.

appelbol3

Ingrediënten (2 personen)

  • 4 velletjes bladerdeeg (10cmx10cm)
  • 2 appelen (Jonagold bv, neem wat er momenteel de aanbieding is, en niet van de andere kant van deze planeet komt)
  • ahornsiroop
  • kaneel

Bereiding

appelbol1

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de appelen en verwijder het klokhuis met een appelboor. Ontdooi het bladerdeeg kort in de microgolf oven of haal het op voorhand uit de diepvries.

appelbol2

Leg een stukje zilverpapier op het werkblad en daarop een eerste velletje bladerdeeg. Zet de geschilde en ontpitte appel in het midden van de bladerdeeg. Nu kan je de bladerdeeg hoekje per hoekje naar boven vouwen tegen de appel. Als deze constructie blijft staan kan je er kaneel over strooien en ahornsiroop overgieten. Bij de laatste stap drapeer je het tweede stuk bladerdeeg over appel. Zorg ervoor dat de appel volledig bedekt is. Draait het bovenste stuk bladerdeeg hiervoor een kwartslag tov het onderste plakje. Bestrijk het bladerdeeg met een beetje olie of water en zet de appelbol voor 25min in de oven. Eventueel zet je hem nog even onder de gril om kort wat extra te bruinen.

Smakelijk!

 

One thought on “Verloren maandag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Outfit Blog by Crimson Themes.